5 Ağustos 2022 Cuma

ESKİ KADİM BİR HALK"TUAREGLER".

               Çölün Mavi Adamları"Tuaregler".




Mavi elbiseleri,farklı yaşam tarzları,kadınlara verdikleri önem,bedevi yaşam tarzları ve günümüze kadar koruyabildikleri kültürleri ile "Tuaregler" dünyada az kişinin bildiği  ve merak uyandıran kadim bir topluluktur.

Tuaregler Köken ve Geçmişleri 


"Sahra  Çölü'nün kadim sahipleri","mavi giyenler" ve "çölün mavi adamları" gibi sıfatlarla anılan Tuaregler Kuzey Afrika Berberilerine mensup bir topluluktur.Tuaregler 1000 yıldan fazladır Sahra Çölü'nde yaşamaktadırlar.Burkina Faso,Cezayir,Libyai,Mali ve Nijer arasında geniş bir alana yaşamaktadırlar.Göçebe bir topluluk olan Tuaregler günümüzde artık yarı göçebe bir topluluk olarak hayatlarını sürdürmektedirler.


Tuareg Arapçada "Tanrı tarafından terkedilmiş
" manasına gelirken ,Tuaregler kendilerini"özgür veya "imohag" olarak adlandırılıyorlar.Halk "Tameşek" dilini konuşmaktadır.Yaklaşık 1.5 milyona yakın nüfusa sahip halkın kökenlerinin ne olduğu nereden geldiği bilinmiyor.Ancak günümüzde  eski mısırlılarla bağlantılı olduklarının düşünenlerin yanı sıra  bu halkı Kuzey Afrika Türkü olarak tanımlayanlarda var.

 
Toplum,soylular,din adamları,vassallar,zanaatçıler olarak  katmanlara ayrılmıştır.Kadınlara çok değer ve haklar verilmiştir.Müslüman bir topluluk olan ve Animizm özelliklerini taşıyan Tuaregler, bazı ilginç geleneklere ve uygulamalara sahiplerdir.Tuaregleri ilginç ve ayrı kılan bu uygulamalara yakından bakalım.


Yetişkin erkekler kadınların,yabancıların ve evlilik yoluyla akraba oldukları kişilerin yanında mavi peçe takıyorlar.




Anaerkil bir yapıya sahip toplumda,çocuklar annenin kabilesine ve soy zincirine tabidirler.Çocuklara annenin tabi olduğu alfabe öğretilmektedir.

  
Kadınlar yüzlerini örtmezler.Boşanma ve kadınların mülk sahibi olma hakkı vardır.Kadınlar evli olmadıkları müddetçe,boşanmış veya bekar,genç ve ya yaşlı olmaları toplum önünde bir fark olarak görülmüyor.



Kadınlar izin verdiği zaman erkekler geceleri çadırlarda ya da evde kalabiliyorlar.Ancak gün doğduğunda  çıkmış olmaları gerekiyor.




Kadınlar boşandığında çocukların velayetiyle tüm mal varlığı kadınların oluyor.Sadece develer erkeklere kalıyor.



Kadınlar boşandığı zaman aileleri bir parti düzenleyerek kızlarının yeniden bekar kaldığını tüm kabileye duyuruyorlar.


Evlilikler kadının arzusuna göre gerçekleşiyor.Kadın evlenmeye karar verdiğinde,erkeğin kendisine yazacağı şiirlerin etkileyici olmasını bekliyor.



Erkekler üvey anneleri ile yemek yemiyorlar.Erkekler bir çadırda yemek yiyebilmesi için o çadırda yaşayan bir kadınla cinsel ilişki yaşamış olması gerekiyor.Aksi takdirde ayıp sayılıyor.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder