27 Şubat 2022 Pazar

HARİKALAR DİYARI,KUZEYİN KÜLTÜR BAŞKENTİ"St.PETERSBURG"

               Kuzey'in Venediği"St.Petersburg"

st.petersburg

Avrupa'nın 4 büyük şehri olan St. Petersburg,müzeleri,parkları,tiyatroları,sanat galerileri ve köklü geçmişiyle insanı büyüleyen ve aynı zamanda dikkatini çeken bir şehir.5 milyona yakın nüfusu olan şehir,Neva nehri üzerinde 55  kanalı ve 500 yakın köprüsüyle "Kuzey'in Venedik"i unvanını hak ediyor.Çarlık Rusya'ya 200 yıl boyunca başkentlik yapmış olan St. Petersburg,Dostayevski ve Puşkin gibi önemli Rus edebiyatı yazarlarına  ev sahipliği yapmıştır.Adeta bir Açık Hava Müzesi olan bu şehri daha detaylı tanıyalım.


                                                        Ermitaj Müzesi

ermitaj müzesi

Dünyanın en eski müzelerinden olan Ermitaj Müzesi 3 milyonun üzerinde sanat eserine ev sahipliği yapmaktadır.Dünyanın en büyük resim koleksiyonuna sahiptir.Bu müzeyle ilgili detaylı bilgilere bu yazımdan ulaşabilirsiniz.

                                                  Kazan Katedrali



Rusya'nın en kutsal mekanlarının başında gelen kilise, Rus Ortodoks kilisesine bağlıdır.Rusyanın ilk politik gösterileri bu kilisenin önünde yapılmıştır.


Nevsky Bulvarı


Şehrin ana caddelerinden biridir.Kütüphane,kilise ve tarihi sarayıyla ünlüdür.Dosteyevski gibi ünlü Rus yazarlarının romanlarında anlattığı önemli noktalardan biridir.

                        Voskresenia Khristova (Sıçramış Kanlar) Kilisesi


1883-1907
yıllarında yaptırılan kilise mimarisi ile Kremline benzetilmektedir.
III. Alexsandır'ın suikast sonucu öldürülmesiyle kilise kırmızı renge boyanmıştır. Çok yüksek maliyete inşa edilen kilisede hem içte hemde dışta kırmızı renk ağır basmaktadır.Kilise yaklaşık 7.500 metrekarelik alana yayılmıştır.

                                                   Neva Nehri


Nehir,yaklaşık 300 kilometrelik kanal hattına ve 800 den fazla köprüye sahiptir.Nehirde,tekne turları ile parklar,saraylar,müzeleri gezebilirsiniz.

                                        Catherina Sarayı(Çarlık Sarayı)



Rokoko tarzında 18.yy inşa edilen sarayın içi ve dışı oldukça etkileyicidir.Dış cephe süslemesi için 100 kg altın kullanılan sarayda ayrıca 846 metrekare büyüklüğünde taht odası mevcuttur.Ayrıca Osmanlı-Rus savasında Rusya'nın zaferini temsilen dikilmiş bir heykelde bulunmaktadır.

                                              Marinski Tiyatrosu



Rusya da bale ve opera denince ilk akla gelen mekanlardan biridir.birçok ünlü oyunun prömiyeri burada yapılmaktadır.Kültürel yönünün zenginliğinin yanı sıra tiyatronun iç mekanı bir o kadar güzel ve etkileyici bir mimariye sahiptir.

                                                  Sir Isaac Katedrali  



İç ve dış görüntüsüyle çok dikkat çeken katedral ,bir zamanlar  şehrin en büyük kilisesi unvanına sahipti.Şuan müze olarak kullanılan yapıda bazı özel  günlerde dini törenler düzenleniyor.

20 Şubat 2022 Pazar

DÜNYADA AZ BİLİNEN DİNLER SERİSİ,MİLLİ BİR DİN"TAOİZM/TAOCULUK".

                 Barış Ve Güzel Ahlak Dini

TAOİZM

Çin'in milli ve en eski dinlerinden biri olan Taoizm;Şintoizm'e ve Konfüçyanizm'e tepki olarak doğmuştur.Tao terimi üzerine kurulan dinin 90-95 milyon civarında mensubu vardır. Taoistler,Çin başta olmak üzere Tayvan,Japonya,Kore.Amerika  ve birkaç Avrupa  ülkesinde yaşamaktadırlar.Kurucusu Çin filozofu olan Lao-Tzu'dur.Gerçek adı Li-Tan'dır.Lao-Tzu(ihtiyar bilgin anlamında)lakap olarak verilmiştir.

                                                  İnanç Esasları


tanrı

Taoizm,mistik ağırlıklı bir dindir.Diğer dinlerdeki gibi Tanrı,ahiret inancı,cennet-cehennem kavramları mevcuttur ama biraz farklıdır.Taoizm,Lao-Tzu Doktirirni'nin temeli olan "mistik panteizm" üzerine kurulmuştur.Tanrı "Tao"kavramı ile açıklanmaktadır.Tao Tanrının sembolleşmiş varlığıdır,dünyayı yöneten sebeptir,insan onu bilmelidir.Aslında Tao diye adlandırılan şey Tao değilidir.
,sadece gerçek şeyin ismidir.Yani dünyadaki prensibidir.Tanrı görülmezdir,işitilmezdir ve kavranılamazdır.O ezeli ve ebedidir dünyanın tüm işleyişini o yapmaktadır.Tanrıya bazen "Ana "diyede adlandırılmaktadır.
Taoizmde diğer bir kavramda "Te" dir.Bütün varlıkları Tao meydana getirir,Te ise onları besler,büyütür,madde olarak şekil verir,kuvvetini tamamlar.

tanrı

Lao-Tzu'nun öğretilerinde "Ahret ve Kurtuluş İnancı" ile ilgili net bir bilgi yoktur.Daha sonraları Budizm'den etkilenerek,her kötü işin bu hayatta ve diğer hayatta kişiye döneceği ve cezalandırılacağı anlayışıyla  bazı kavramlar ortaya çıkmıştır.Cennet-Cehennem kavramları  vardır.İnsanın kendini kurtarması;başkaları için çalışmak ve onların iyiliğini düşünmekle mümkündür.Lao-Tzu için kurtuluş;herkese ve her şeye kayıtsız kalmak ve hiç bir şey yapmamakla mümkündür.Çünkü Tao da,herkese ve her şeye kayıtsızdır ve hareketsizdir.

                                             Ahlaki Ve Sosyal yapı


İnanç sistemi;
mutlak sükünet ve rahatlık içinde dünyaya sırt çeviren bir hayat tarzına dayanmaktadır.Ahlak anlayışı;iyi olmak,gösterişten uzak durmak,alçak gönüllü ve kanaatkar olmak,başkalarını düşünmek gibi düşüncelere dayanmaktadır.Taoizm'in bu noktada temel felsefesi"Wou Wei"(hiçbir şey yapmamak,sükünet)dir.Lao-Tzu'nun diğer öğretileri ise şunlardır;savaşa karşıdır,saygı ve itaat ile herşeyin  elde edilebileceğini savunur.

                                                           Kutsal Kitaplar

tapınak

Tao Te King:
Anlamı,yüce aklın erdeminin klasiği anlamına gelir.M.Ö. 600 yılında yazıldığı söylenmektedir.Kitap,iki bölümden oluşur ve 81 konuyu anlatmaktadır.
Hau Hu King:Kitap Taoizm'in milli ve Çinlilere özgü bir din olduğu anlayışının/yanlışlığını ortaya koymak ive bu dinin evrensel bir din olduğunu savunmaya çalışmıştır.


                                                                      Mabetler




Mabet için;Kung,Kuan,Mio kelimeleri kullanılmaktadır.Mabetlerde sayısız  Tanrı ve tanrılaştırılmış kahramanlar yer almaktadır.Mabetlerin avluları çok  amaçlı olarak kullanılmaktadır.Taoistler mabetlerde büyücüleri,rahipleri ve rahibeleri vardır.

                                                              İbadet Uygulamaları



                   tanrı

Tao ve diğer tanrılar için ibadetler yapılmaktadır.Bazı ayinlerde trampet ve gong çalınmaktadır.Mabetlerdeki sunak,kandiller ile aydınlatılmakta ve tütsüler ile törenler gerçekleştirilmektedir.Yeni yılda mabetler,evler ve heykeller temizlenerek kötü ruhlardan arındırılmaktadır.Taozim'e göre insan raks ve sarhoşluk ile vecde ulaşmaktadır.

                                                                             Mezhepler

  
taoizm

1.Mistik Ekol:Tao gibi genel bir tabiat kanununa inanılmakta ve her şeyin mistik bir duygu ve meditasyon yolu ile anlaşılabileceği savunulmaktadır.

2.Ferdiyetçi Ekol:Felsefesinde Tao olmayan Ekol;sadece kişinin refah ve saadetini düşünmüş;cemiyet idaresine ait prensipleri değil,kendi  kurallarını koymuşlardır.
 
3.Legalist Ekol:Bu Ekole göre;dünyada herşey belli kurallara göre hareket etmektedir.Bundan dolayıda devletin halkı kendi haline bırakmasını  savunmaktadır.

4.Simyacı Ekol:Bu Ekol,dini ve felsefi olmaktan daha çok,sihirbazlık ile ilgilidir.Sihir ve büyü büyük bir yer tutmaktadır.


19 Şubat 2022 Cumartesi

"ERMİTAJ MÜZESİ"SANAT OKYANUSU,PARLAYAN MÜCEVHER

            Dünyanın En Büyük 2'nci Müzesi

ermitaj müzesi

Doğunun parlayan güneşi,sanat okyanusu adeta bir harikalar diyarı"Emitaj(Hermitage) müzesi.St Petersburgda bulunan müzenin büyülü ortamını yaşamak ve adeta tarihte bir yolculuğa çıkmak isteyenler tarafından ziyaret akınına uğruyor.Dünyanın en büyük ve en eski müzelerinden biride  Ermitaj Müzesidir.1754 yılında Büyük Katerina tarafından kurulan müze 1852'de halkın ziyaretine açılmıştır.Müzenin yöneticisi 1992 den bu yana Mikhail Piotrovskydir.



ermitaj müzesi


Müze,Rus imparatorlarının eski ikametgahı olan Kış Sarayı da  dahil 6 tarihi yapıdan oluşan büyük bir komplekstir.Bunların yanı sıra,Menshikov Sarayı,Porselen Müzesi,Depo Tesisi,Genelkurmay Başkanlığının Doğu kanadı da müzenin bir parçasıdır.Ayrıca müzenin yurtdışında birkaç sergi merkezide mevcuttur.



Müzede 3 milyona yakın sanat eseri vardır.Dünyanın en büyük resim koleksiyonuna sahip müze bu unvanıyla Guinnes Rekorlar Kitabına girmiştir.Tüm sanat eserlerini gezmenin 11 yıl süreceği söylenmektedir.




Müze 75.000 m2'lik bir alana kurulmuştur.



Müzede dünyanın en büyük granit parça sütunu yer almaktadır.47.5 metrelik sütun 3000 işçi ile Finlandiya'dan  deniz yolu ile getirilmiştir.


hermitage museum

Müzede 1886 adet kapı,1945 adet pencere,1057 adet oda ve salon bulunmaktadır.

osmanlı eserleri

                 Müzede Osmanlıya ait birçok eserde bulunmaktadır.

Elmas Odalar


elmas odaları



Elmas Odalarında, elmas 
takıların gelişimini geçmişten günümüze  bir zaman çizelgesi şeklinde sunuyor.

                                                  Altın Odalar


altın odaları

Altın Odalar,MÖ 7.YY'dan,MS 19 yy.'a kadar Avrasya'nın her yerinden eserler içermektedir.Sergide 1500 den fazla altın eser sergilenmektedir.


                                               Eski Eserler


Roma,Yunanistan ve Kuzey Karadeniz Kıyı bölgelerinin  antik uygarlıklarından yaklaşık 106.000 ürün sergileniyor.

                                       Tarih Öncesi Eserler

rusya


Kış Saray'ının batı kanadında zemin katta bulunan,dünyanın en eski düğümlü kazık halısı ve ahşap arabası gibi birçok  tarihi eseri burada bulabilirsiniz.





17 Şubat 2022 Perşembe

AŞK İÇİN YAPILAN EN BÜYÜK MABET"TAC MAHAL"

                                  Aşkın Simgeleşmiş Hali




Hindistan denilince insanların ilk aklına gelen yapılardan biri de "Tac Mahal"dir.Hindistan'ın Agra şehrinde bulunan yapı,Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından eşi Mümtaz Mahallin anısını yaşatmak için yaptırılmıştır.






Tac Mahal,Anıt Mezar olarak  1632-1653 yılları arasında  Yamuna Nehri kıyısına yapılmıştır.Kelime anlamı olarak "Terlerin Tacı" anlamına gelmektedir.Dünyanın yedi harikasından olan yapı  göz kamaştıran mimarisi,muhteşem hikayeleri ve yapılış amacı ile herkesin dikkatini çekmektedir.
Yapının Mimarları,Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendidir.İnşa süreci 22 yıl süren yapı,büyük bahçe,mescit,havuz ve mozole yapısından oluşur.Tac Mahal ,dört köşesinde 4 tane minare bulunan,geniş avlusu olan 75 metre yüksekliğinde bir yapıdır.İçerisinde Şah Cihan ve Mümtaz Mahal'in mezarları bulunur.Dört bir tarafın birbirini kusursuz olarak tamamladığı yapı,aynadaki görüntü gibi birbirini yansıtan özelliğe sahiptir.Beyaz mermerden yapılan yapı içerisinde birçok zümrüt,yakut ,inci ve pırlanta gibi değerli taşlarla döşenmiştir.






32 milyon Hindistan rupi sine (1 milyar dolar) mal olan Tac Mahalin yapımında 22 bin kişi ve binden fazla fil çalışmıştır.Yapının tasarımı günün farklı zamanlarına göre farklı renkler yansıtmaktadır.Mermerler sabahları pembe,gündüzleri beyaz,geceleri ise altın rengine dönüşmektedir.



İslami Mimarinin örneklerinden olan yapının İslami açıdan önemi ise;anıtın dört bir tarafına Yasin Suresinin tamamının yazılmasıdır.



 Tac Mahallin Yapılış Hikayesi


Bir isyanın bastırılması için ordusu ile  Burhanpur'a gidecek olan Şah Cihan'a dokuz aylık hamile olan eşi Mümtaz Mahalde eşlik etmiştir.Bu esnada doğumu gerçekleşen Mümtaz Mahal,14. çocuğunu doğururken vefat etmiştir.Mümtaz Mahal eşine bir vasiyet bırakmıştır.Kendi anısı için dünyada eşi benzeri olmayan güzellikte bir yapıt yaptırmasını istemiştir.Eşinin ölümünden 6 ay sonra Tac Mahal yapılmaya başlanmıştır.Ne acıdır ki Tac Mahal bittikten sonra oğulları tarafından hapsedilen Cihan Şah ömrünün son 8 yılını Tac Mahal'i seyrederek geçirmiştir.

Tac Mahal Ve Efsaneleri


Şah Cihan eşinin ölümüne o kadar üzülmüş ki bir gecede saçı ve sakalı beyazlamış.



Cihan Şah,Tac Mahal'in karşısına bir de siyah Tac Mahal yaptırmak istemiştir.Ama oğulları ile girdiği savaştan dolayı gerçekleştirememiştir.


Tac Mahalın yapımında kullanılan iskelelerin sökülmesi hem çok zaman alacağı için hemde çok masraflı olmasından dolalayı Şah Cihan,iskeleyi oluşturan taşları sökenlerin,o taşlara sahip olacağı fermanını vermiş.İskele böylece kısa sürede sökülmüştür.


Tac Mahalin yapımı için o kadar para harcanmıştır ki bu durum ülkeyi fakirliğe götürmüştür.Bu durumu fırsat bilen oğulları Şah Cihanı tahttan indirmişler ve onu ömrünün sonuna kadar bir odaya hapsetmişlerdir.

 





16 Şubat 2022 Çarşamba

OSMANLI'DAKİ İLGİNÇ VE BİR O KADAR DA DÜŞÜNCELİ VAKIFLAR

                       Osmanlı Ve Vakıfları


Parasını Düşüren Çocuklar Vakfı:
Annelerinin alış-veriş için verdiği parayı kaybeden çocuklar için kurulan vakıf,parasını kaybeden çocuklara kaybettikleri parayı sağlıyordu.


Borcundan Dolayı Hapse Düşenlere Yardım Derneği:1708 yılında kurulan derneğin amacı borçlu ve hapiste olan Müslümanlara senede bin akçe verilmesini sağlamaktı.



Muallimlere Tütünü Yasaklayan Derneği:1833 yılında kurulan dernek,Muallimlere sigara içmeyi yasaklamıştı.Sigara kullanan muallimlerin asla öğretmenlik yapamayacağını ilan etmişlerdi.


Yetimlere Yazlık Elbise Vakfı:Urfalı alim Hasan Bin Aledddin tarafından 1384 kurulan vakfın amacı yetimlere buluğ çağına kadar bakılmasını sağlamak ve yaza girerken yetimlere  yazlık elbise almaktı.


Suyu Soğutan Vakfı:1837 yılında Aydında kurulan vakfın amacı Aydın Orta Mahallesindeki çeşmede  Yaz günlerinde 90 gün süre ile kar konularak suyun soğutulmasını sağlamaktı.




Leylek Vakfı:1189 kurulan vakfın amacı İzmir Yeni Cami civarındaki leyleklerin beslenmesini sağlamaktı.


Helva Dağıtan Vakfı:1780 kurulan vakfın amacı her yıl Recep ayında helva yapıp dağıtılmasını sağlamaktı.




Van Gölünde Acil Yardım Gemisi Dolaştıran Vakfı:Vakıf Van Gölünde trafiğin arttığı dönemlerde hizmetlerinden biri de gölde oluşabilecek arıza ve kaza gibi durumlarda  insanların yardımına koşacak tam donanımlı bir yardım gemisi bulundurmaktı.




Helalleşme Vakfı: Bursa'da kurulan vakfın amacı çocukları ücretsiz okutup sevabını helalleşemediği kimselere bağışlayarak Allah'tan günahlarını affetmesini dilemekti.



Pabuç Parası Veren Vakfı:1818 de Gaziantep'te kurulan vakfın amacı Kozanlı Cami mektebinde yatılı kalan öğrencilere pabuç parası vermekti.





Duvar  Ve Sokak Temizliği Vakfı:Vakfın amacı cami,medrese,imarethane,darütalim vs. duvarlarının temiz kalmasını sağlamaktı.



At Vakfı:1574 yılında Sokullu Mehmet Paşa tarafından kurulan vakfın amacı savaşa giden gazi ve mücahitlere iyi atlar verilmesini sağlamaktı.




Herkese Meyve Vakfı:Vakfın kurulma amacı bahçesinde yetiştirdiği meyvelerden zengin fakir herkesin faydalanmasını sağlamaktı.





Yaşlı Ve Kimsesiz Hanımları Koruyanlar Vakfı:Vakfın amacı yaşlı ve kimsesiz hanımları rencide etmeden onları onure ederek yardım etmekti.


Boğazda Temiz Hava Aldıran Vakfı:1730 yılında Hacı Nureddin Ağa tarafından kurulan vakıf Bebek civarında bir köşk,bir liman ve bir çeşme yapmıştır.Amaç buraya gelen insanların burada konaklayıp Boğaz havası alması ve Boğazın güzelliklerini seyretmesiydi.