28 Eylül 2023 Perşembe

TAŞIN SANATA,SANATIN SAVUNMAYA DÖNÜŞTÜĞÜ YAPI"KOV KALESİ".

                Kov Kalesi-Gümüşhane.





Doğal ve tarihi birçok güzelliğe bünyesinde barındıran Karadeniz bölgemizin aynı şekilde tarihi ve doğal birçok yapıya ev sahipliği yapan illerinden biride Gümüşhanedir.Sahip olduğu eşsiz manzarası,görkemli yapısı ve geçmişiyle birçoğumuzun belkide bilmediği Doğu Karadeniz'in en önemli yapılarından  biri  de Kov Kalesidir.





130 metre yüksekliğindeki ana kara üzerine 658 yıl önce yapılan yapı Doğu Karadeniz'in ayakta duran en ihtişamlı kalesidir.Gümüşhane'de  bulunan 16 adet tarihi kaleden biri olan Kov Kalesine ve özelliklerine yakından bakalım.



                                   Kov Kalesi ve Tarihi.



Gümüşhane-Erzincan kara yolundan 6,5  kilometrelik mesafede olan kale 1361 yılında Trabzon İmparatoru  III.Alexios tarafından Bayburt bölgesinden gelen akınlara karşı koymak için yapılmıştır.Kalenin bulunduğu alanda  bir antik kentinin olduğu tahmin edilmektedir.Bu yüzden kale ve civarı Arkeolojik Sit alanı'dır.Selçuklu döneminde de kullanılan kale 2008 yılında restore edilmiştir.



                      Kov Kalesi ve Mimari Özellikleri.



Kale mimari olarak kare dikdörtgen planlı ve duvarları köşeli ,yuvarlak ve düzgün burçlarla desteklenmiştir.Moloz taş kullanılarak inşa edilen yapının içerisinde bir iç kale yer almaktadır.İç kalenin doğusunda sarnıç ve mutfak gibi mekanlar yer almaktadır.




Dış kalenin Orta Çağın ortalarında inşa edildiği tahmin edilmektedir.130 metre yüksekliğinde bir ana kayaya oturtulan kalede ulaşım batı yönündeki eğimli bir yolla sağlanmaktadır.İç kalenin güneyinde yer alan burçlara düzgün taşlarla işlenmiş bir merdivenle çıkılmaktadır.



Kalenin dış duvarları 150 cm kalınlığında olup,iç mekan bölümleri 90 cm kalınlığındadır.



Dış duvarlar pürüzlü yöre taşlarından yapılmıştır.Köşe taşları ise düzgün yontma taştan yapılmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder