16 Aralık 2022 Cuma

MOONCULUK HAREKETİ/MOONCULAR.

                                         Dini Bir Hareket"Moonculuk Hareketi".






Moon tarikatı,1554 yılında Kuzey Kore'den Güney Kore'ye kaçan rahip Sun Myung Moon tarafından kurulmuştur.Hareket ;Korede "Tong I",Batıda"Birleşik Kilise","Kutsal Ruh Birliği","Birleşik Aile","Moon Teşkilatı" gibi adlarla anılmaktadır.Güney Kore,Amerika,Fransa  ve Japonya başta olmak üzere 2 milyon civarında taraftarı bulunmaktadır.


 Kuzey Kore'de dünyaya gelen ve önceden Budist olan Moon,Presbiteryen Kilisesine katılmıştır.Moon 1936 yılında Hz. İsa'nın kendisine görünerek,"Tanrının Krallığı"nı kurma görevini teklif ettiğini iddia etmiştir.Daha sonra kiliseden kovulan Moon Güney Kore'ye gitmiştir.Yıllar içinde Moon'un Hz.Musa,Budda ve Allah ile konuştuğu söylentisi yayılmış ve taraftarları artmıştır.1950 yılından sonra Moon'un fikirleri sınırları aşmış Japonya ve Batıya yayılmıştır.1954 yılında "Birleşik Kilise" hareketi ortaya çıkmıştır.


 Moon Tarikatının temel inançları"İlahi Prensip" adlı kitapta altında İngilizce olarak yazılmıştır.Genişleme tabanını Amerika'da bulan tarikat,burada çeşitli gazeteler çıkararak güç kazanmıştır.Birleşik Kilise'ye katılanlar,genellikle iyi eğitim almış,yirmi yaşını geçmiş,orta sınıfa mensup gençlerdir .Kore'deki üyeler işlerini evlerinde halletmektedirler.Japonya ve Batıdaki üyeler yani tüm vaktini bu dini harekete ayıranlar ise (Fultaym Üyeleri) topluluğun merkezindedir.Fultaym üyelerinin hayat tarzı,bu hareketi yaymak için çok çalışma ve fedakarlığa dayanmaktadır.Hareketin mal varlığını arttırma veya yeni katılımlar sağlanmak için üyelerden evlilik öncesi hatta sonrası için bekar kalmaları beklenir.İki-üç yıl hizmet eden üyeler Moon tarafından evlendirilir.


Yüzlerce hatta binlerce çift aynı anda bir törenle takdis edilir.Takdis,önemli bir ayindir.Ayrıca her ay ve yılın ilk gününde  veya hareketin kutsal günlerinde and içilir.Kendi üyelerine özel cenaze törenleri yapılmaktadır.





Moon Tarikatı,görüşlerini yaymak için dünya genelinde seminerler ve gençlik kampları düzenlemektedir. Türkiye dede bir gençlik kampı düzenlenmiştir.Gençlik törenlerine katılanların tüm masrafları tarikat tarafından karşılanmaktadır.


                                   Moonculuğun İnançları ve İbadet Uygulamaları.

 

Birleşik Kilise  İnancı yeni bir dini anlayış üzerine kurulmuştur.Tarikat"Mesihi Bin Yıllık Devre"anlayışına sahiptir.Mooncular,hayatlarını "Göğün Krallığı"nın yeryüzünde yeniden hakim olması amacına adamışlardır.





Mooncular,İlahi Prensip kitabında,Hristiyan Kutsal Kitabının,bütün dinleri birleştirmek üzere,yeni bir yorumunu sunmaktadır.Kitapta Tanrı,birtakım evrensel kurallara göre alemi yaratmış,zati nitelikleri bulunan bir varlıktır. Moonculara göre her şey bir sebep ile mükemmel olan tanrı tarafından,insanların Tanrıyı anlamaları için yaratılmıştır.Her canlıda Tanrının bir özelliği olduğunu savunurlar.Sun Myung Moon,gençliğinde Hz. İsa'nın ona gözükerek onu Mesih seçtiğini ve eşiyle birlikte günahsız olduklarını ve insanoğlunun gerçek ana-babası olduğunu söylemektedir.Hz,İsa'nın yarım bıraktığı işi Myung'un tamamlamasını istediğine inanılır.




Moonculukta"Kutsal Şarap Ayini" ile günlük ve haftalık ibadetler vardır.Evlilik törenleri önemlidir.Evlilik toplu şekilde yapılır.Tarikatta iki-üç sene hizmet etmiş üyeler Moon tarafından eşlendirilir."Pazar Ayini"nin önemli bir yeri vardır.Ayin Toplu olarak yapılır.Ayrıca sabah ve akşam olmak üzere evlerde yapılan günlük ibadetler vardır.Diğer bir ibadet oruçtur.Dünya nimetlerinden uzak kalmanın bir simgesi olan oruç,evlilik öncesinde,üç veya yedi gün olarak tutulur.Ayrıca Gerçek Tanrının Günü,Gerçek Evebeynler Günü,Gerçek Çocuklar Günü gibi özel gün ve bayramlar da vardır.

Mooncular'da sigarave içki kullanmak,zina yapmak yasaktır.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder