10 Haziran 2022 Cuma

KIRMIZI PERİLER DİYARI"NARMAN PERİ BACALARI".

           Erzurum'un Bilinmeyen Hazinesi"Narman Peri Bacaları".



Narman Peri Bacaları oluşum şekilleri,rengi ve sunduğu kartpostallık görüntüsü ile adeta masallardan çıkıp gelmiş  hissi yaşatıyor.Bu doğa harikasını  Türkiye'deki benzerlerinden ayıran  ise rengi ve oluşum şeklidir.Yerli ve yabancı bir çok turistin dikkatini çeken ama hakkettiği kadar bilinmeyen bu Doğu Anadolu bölgesinin eşsiz güzelliğini yakından tanıyalım.

                   Narman Peri Bacalarının Oluşumu ve Özellikleri




 Narman Peri Bacaları nam-ı diğer "Kırmızı Periler Diyarı" Erzurum'un Narman ilçesinde yer almaktadır.Bir açık hava müzesi niteliğinde olan alan  yaklaşık 62 kilometre uzunluğunda ve 3 vadiden oluşmaktadır.








Peri Bacalarını jeolojik bakımdan oluşumu ise Pliyosen Çağa kadar dayanmaktadır.Yapı akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması sonucunda oluşmuştur.Peri Bacalarına kırmızı rengi veren ise tortullarda ki kırmızı renk demirin Fe203 şeklinde oksitlenmesidir.




2012 yılında UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından Dünya Geçici Miras Listesine alınan alan,Amerika'daki Colarado Vadisi'ndeki  Büyük Kanyon benzerliği ile de dikkat çekmektedir.




 Doğal Sit Alanı
olan alanda at binme,ATV ve bisiklet safarisi ve trekking gibi faaliyetler yapılabilmektedir.


Önemli Hiking alanı olan bölge güzel ve keyifli yürüyüş rotasına sahiptir.




Yeşil otlaklarında bulunduğu Narman Peri Bacaları kuş türleri için güzel bir ekosistem alanıdır.Yapılan doğa sporlarının yanı sıra alan "Kuş Gözlem Alanı" olarak da  dikkatleri üzerine toplamaktadır.

8 Haziran 2022 Çarşamba

PARKLARIYLA ÜNLÜ ANKARA

            Ankara'nın En Güzel 10 Parkı


                                   1-Dikmen Vadisi Parkı




                                       2-Kurtuluş Parkı



seğmenler parkı


                                        3-Seğmenler Parkı



                                        4-Altınpark



                                     5-Kuğulu Park




                                     6-Botanik Parkı



                                7-Ankara 50.yıl Parkı




                                     8-Gençlik Parkı




                                    9-Altındağ Parkı


                                      10-Göksu Parkı







7 Haziran 2022 Salı

İLK İNSAN VÜCUDU MÜZESİ"CORPUS MÜZESİ".

                        Hollanda Corpus Müzesi


Dünyada türünün ilk örneği olması ile gerek dış yapısı gerek iç yapısı ile merakları üzerine toplayan ve keşfedilmeyi bekleyen ilginç ve öğretici bir müze "Corpus Müzesi".İnsan vücudunda bilinmeyen  bir yolculuğa çıkaran müze Hollanda Oegstgeest'de yer alıyor.

                        

Eski Hollanda Kraliçesi Beatrix tarafından 2008 yılında yaptırılan müze"İnsan vücuduna yolculuk" mottosuyla" ziyaretçilerini ağırlıyor.


                      



35 milyon dolara mal olan müzenin obezite sorunun çocuklara aşılanmasında önemli bir rol oynaması bekleniyor.




Müzenin dış kısmı 35 metre yüksekliğinde insan vücudu şeklinde tasarlanmış.İç kısmında ise diz,kalp,ciğerler,beyin... gibi organlara yolculuk yapacağınız bir tasarıma sahip.

                         

İnsan vücudu ve organları şeklinde tasarlanan müzede ziyaretçiler adeta organların içinde geziniyormuş hissini yaşıyorlar.Bu hissiyatı arttırmak ve insan vücudunun nasıl çalıştığını anlatmak için müzede son teknolojiden yararlanılıyor.Örneğin,sesler ve 5 boyutlu efektlerle ziyaretçilere gerçek bir vücutta gezinme yanılsaması veriliyor.



Müzede ilk durak diz olurken,son durak beyin oluyor.Bu yolculuk yaklaşık 55 dakika sürüyor.


Müzede organlar hakkında verilen bilimsel bilgilerin yanı sıra sağlıklı beslenme,egzersiz yapma gibi vücudumuza iyi bakanın yollarından söz ediliyor.



Corpus Müzesi,insan vücuduna keşfi ziyaretçilerine interaktif yollarda gösteriyor.Gerek animasyonlar,gerek oyunlar ve eğlenceli testlerle,insan vücudu ve biyolojisi hakkındaki bilgiler eğlenceli yollarla aktarılmış oluyor.