10 Mayıs 2022 Salı

ANKARA-SULUHAN

                            500 Yıllık Tarihi Çarşı"Suluhan".

suluhan


Ankara'nın en eski alışveriş mekanlarından olan Suluhan,geçmişten günümüze popüler bir mekan olmaya devam ediyor.Osmanlı zamanında iplik ve kahve ticaretinin yapıldığı handa günümüzde ise takı tasarım ürünleri,nikah şekercileri,düğün malzemeleri ve çiçekçiler bulunuyor.Alışverişin yanı sıra çay ve kahve eşliğinde güzel sohbetlerin yapıldığı,tarihi havanın solunduğu Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan  bu tarihi yapıya,özelliklerine ve geçmişine  yakından bakalım.




suluhan



Ankara'nın Altındağ ilçesi Ulus semtinde  bulunan Suluhan mistik havası ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerine farklı bir ortam sunuyor.Yapının tarihi,1508-1511 yılında Sultan II.Beyazıt döneminin emirlerinden Hasan Paşa tarafından yaptırılan Suluhan,iki avlulu kağir bir şehir han formunda inşa edilmiştir.Avlusunda köşk mescidi bulunmaktadır. Suluhan da birde daha sonra eklendiği düşünülen kuzeybatı yönünde  hamam ve dikdörtgen biçiminde bir yapı yer alıyor.
Suluhan'ın iki cephesi ve iki kapısı bulunmaktadır.Kuzey-güney yönlü uzanan yapıya kuzey kapısından girilmektedir.Hanın alt katında 30,üst katında 32 tane mekan bulunmaktadır.




suluhan

Suluhan ismi ise;döneminde hem suyu hem de her odada bulunan bir ocak vasıtasıyla ısıtma sistemine sahip olan tek han olasından geliyor..Suluhan olarak bilinen yapının diğer adları Hasanpaşa Hanı ve Ankaravi Hanıdır.

ankara

1929 yılındaki Balıkpazarı yangınında Suluhan tahrip olmuştur.1940'lı yıllarda hanın sadece dış duvarları ayakta kalabilmiştir.1984 yılında yapı,moloz taş ve kesme taş kağir olarak,aslına uygun bir şekilde restore edilerek günümüzdeki şeklini almıştır.


suluhan


Ankara'nın tarihi semtinde bulunan Suluhan,ziyaretçilerini mistik bir yolculuğa,alıverişe ve kahve eşliğinde bol sohbetli bir ortama gelmeye davet ediyor.Bu tarihi yapıya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin.




suluhan




suluhan


7 Mayıs 2022 Cumartesi

İSTANBUL'UN EN GÜZEL KÜTÜPHANESİ

                      Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi

Gülhane'de bulunan Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi İstanbul'un en güzel ve estetik mimari açısından en nadide örneklerinden biri.Alay Köşkünde 2011 beri hizmet veren yapı,eskiden edebiyat toplantılarının yapıldığı bir konumda iken bugün müze ve kütüphane olarak hizmet vermekte ve ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Kütüphanenin Tarihi ve Özellikleri

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi


Gülhane Parkının
girişinin solunda,Topkapı Sarayını çeviren surun köşe kulesi üstünde yer alan Alay Köşkünde hizmet veren müze,II.Mahmut tarafından 1810 yılında yaptırılmıştır.

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi



Ampir üslupla yapılan yapının üst bölümünde taht odası,iki adet salon ve üç adet oda bulunmaktadır.Alt bölümde ise iki oda ile geniş bölüm vardır.



Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi





Kütüphanede 1000'den fazla yazar ve 9000 den fazla kitap yer almaktadır.KOHA Kütüphane otomasyon sisteminde yer alan kitapların yazarları arasında önemli isimlerde yer almaktadır.Süreli yayınlarında yer aldığı kütüphanede dönem dönem çeşitli etkinliklerde yapılmaktadır.




Edebiyat müze kütüphanesinde 33 yazarın 100'e aşkın ayrı eşyası-belgesi yer almaktadır.Bu yazarlar arasında Necip Fazıl Kısakürek,Nedim,Orhan Pamuk,Nazım Hikmet gibi isimler yer almaktadır.





                                                          Alay Köşk 




Batı Avrupa mimari tarzıyla yapılan köşk,Osmanlı döneminde padişahların geçit yapan alayları izlemesi amacıyla yapılmıştır.Zamanla kullanım amacı değişen yapı daha sonraları doğum,evlilik merasimleri ve esnafların padişahlara hediyeler sunduğu mekan haline gelmiştir.Belli bir sürede Telgrafhane Nazırlığının makam binası olarak kullanılmıştır.Cumhuriyet dönemindeyse belli bir süre oyun salonu olarak kullanılmıştır.




Yapı ayrıca Topkapı Sarayının pencereleri İstanbul sokaklarına bakan tek kısmıdır.