30 Aralık 2024 Pazartesi

İSTANBUL'DAKİ TARİHİ SU SARNIÇLARI

     İstanbul'daki Gizemli ve Büyüleyici 5 Sarnıç


şarafiye sarnıcı

1-Şerefiye(Theodosius) Sarnıçı

Fatihte bulunan ve İstanbul'un en eski su sarnıçı olan Şerefiye Sarnıcı,Bizans İmparatoru II.Theodosius tarafından İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak için yaptırılmıştır.Eskiden üzerinde bir konak olan sarnıç 2010 yılında üzerindeki konağın yıkılmasıyla ortaya çıkmıştır.Yapımı 15 yıl süren sarnıçın içerisinde ,9 metre yüksekliğinde 32 adet mermer sütun bulunmaktadır.Sarnıçın içindeki suyun bozulmaması ve fazla suyun tahliye edilmesi için 16 adet pencere açıklığı konulmuştur.Ziyaretçiler için Şerefiye Sarnıçının tarihini izleyicilere daha iyi aktarmak için Mapping Gösterimi yapılmaktadır. 

yerebatan sarnıcı

2-Yerebatan Sarnıçı

İstanbul'un en ünlü ve en büyük sarnıçı olan Yerebatan Sarnıcı,uzun süren restorasyonun ardından tekrar ziyarete açıldı.6. yüzyılda Bizans İmparatoru I.Justinianus tarafından yaptırılan sarnıc,1000 metrekare alan üzerinde,14 metre uzunluğa ve 70 metre genişliğe sahip dikdörtgen biçimli muazzam bir yapı.Sultanahme'te bulunan sarnıc sütunları ile dikkat çekmektedir.Özellikle Medusa başı motifleri ise sarnıcın en dikkat çeken bölümüdür.


zeyrek sarnıcı

3-Zeyrek Sarnıçı

Pantokrator Manastırı'nın su ihtiyacını karşılamak için yapılan  Zeyrek Sarnıçı Bizans İmparatoru II.İoannes tarafından yaptrılmıştır.Fatih'de bulunan sarnıç kısmen toprak üzerinde olmasıyla diğer sarnıçlardan ayrılmaktadır.İç genişliği 19 metre uzunluğu ise 50 metre olan sarnıçın güney kısmı ise yıkık haldedir.18. yüzyıla kadar kullanılan sarnıç,günümüzde restorasyon çalışmaları tamamlanarak müze olarak kullanılmaktadır.

binbirdirek sarnıcı

4-Binbirdirek Sarnıçı

Fatih'de bulunan Binbirdirek Sarnıçı İstanbul'un en büyük ikinci sarnıçıdır.Bizans İmparatoru I.Kostantin tarafından Bizans sarayının su ihtiyacını sağlamak amacıyla kurulan sarnıç 4. yüzyılda yapılmıştır.Yaklaşık 3640 metrekarelik bir alana kurulu olan sarnıç 14 metre derinliğe sahiptir.224 adet mermer sütun bulunan alanda sütunların çoğu,İyonik ve Korint başlıklı olmalarıyla estetik bir görünüm sunmaktadır.


nuruosmaniye sarnıçı

5-Nuriosmaniye Sarnıçı

Osmanlı döneminde Fatih'de Nuriosmaniye Cami'nin altına yaptırılan sarnıç,Nuriosmaniye Cami'nin ve külliyesinin su ihtiyacını karşılamak için yaptırılmıştır.18. yüzyılda yaptırılan sarnıç Bizans sarnıçlarına göre daha küçüktür.30 metre uzunluğunda ve 12 metre genişliğinde olan sarnıç Osmanlı mimarisi le dikkat çekmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder