24 Ocak 2023 Salı

AFRİKA'NIN CESUR KADIN SAVAŞÇILARI"N'NONMİTONLAR".

  Dohamey Amazonları-Benin Cumhuriyeti.



Düşmanlarına korku salan,her türlü zorlu eğitimden geçmiş, modern tarihin ön cephede savaştığı  belgelenmiş tek kadın taburu "Dohamey Amazonları".Eşsiz savaşçı özellikleri ve cesaretleri ile Batı Afrikayı  sömürgecilere karşı savunmuş bu korkusuz kadınlara ve onların hikayesine yakından bakalım.

                       Dohamey Kadınlarının  Hikayesi.





19.yüzyılda var olan N,nonmitonlar ya da Dohamey Amazonları olarak bilinen bu cesur kadınları Batı Afrika'da bir krallık olan Dohamey(Benin Cumhuriyeti) yaşamış ve sömürgecilere karşı cesurca ülkeleri için savaşmışlardır.N'nonmiton kendi dillerinde "annelerimiz" demektir.




Batılıların adlandırmasıyla Dohamey Amazonları,kral için savaşan elit bir asker gücüydüler.Kafa kesmeleri ile ünlü olan kadınlar Dohamey ordusunun yaklaşık yüzde 30'unu oluşturyorlardı.Bir teoriye göre başta yetenekli birer  fil avcılarıydılar.Diğer bir teoriye göre ise,hava karardıktan sonra kralın yanında bir tek kadınların kalmasına izin verildiği için kralın korumasıydılar.




N'nonmitonların hepsi kralla evli olmasına rağmen,çocuk doğurmaları yasaktı.Kadınlar tüm hayatlarını yalnızca savaşa adıyorlardı.Her biri kralla evli olan bu kadınlar tamamı bakireydi.Savaşmadıkları zaman kaliteli yiyecek yiyerek,lüks ve bolluk içinde günlerini geçiriyorlardı.





Kadın savaşçılar saraydan çıktıklarında onlara elinde zil taşıyan bir kadın eşlik ediyordu.Kadının zil çalmasıyla,önlerindeki erkekler yollarından çekilir ve başlarını başka yöne çevirirlerdi.


Misket tüfeği ve palayla kuşanan savaşçıların eğitimleri 8 yaşındayken başlıyordu.İyi bir savaşçı olmak için eğitilen kadınların eğitimleri,sivri dikenli akasya dallarıyla kaplı duvardan atlama,10 gün boyunca ormanda tedariksiz yaşama gibi eğitimlerden oluşuyordu.


Yakın dövüş sanatlarında oldukça başarılı olan kadınlar,ok ve yay kullanımında da ustaydılar.





En cesur savaşçılar akasya dikenlerinden yapılan bir kemerle ödüllendiriliyordu.Erkek savaşçılardan daha yararlı olan kadınlar,savaş alanını en son terk ediyorlardı.


Dohamey,Fransa'nın sömürgesi altına girdiğinde dahi büyük bir korku unsuru olmuş kadınlar.iki güçlü arasında yaşanan 23 savaşın neticesinde hayatlarını kaybetmişlerdir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder