20 Ağustos 2022 Cumartesi

ÇÖLÜN KADİM HALKI"BERBERİLER".

                                      Çölün Eski Sahipleri"Berberiler".


Çölün kadim halkı ve çölün adamları gibi sıfatlarla anılan Berberiler ya da diğer isimleri ile Amazigler Kuzey Afrika'da yaşayan en eski yerli halklardan biridir.Giyimleri,kültürleri ve yaşam tarzları ile merak uyandıran Berberileri yakından tanıyalım.




Kelime manası olarak Berberi "özgür insan"demektir.Kuzey Afrika'da Mısır,Libya,Tunus,Fas sınırları içinde yaşamaktadırlar.23 ile 50 milyon arası bir nüfusa sahip olan Berberiler,Berberi dilini konuşmaktadır.halkın çoğu Müslüman olmakla birlikte Hristiyanlık,Yahudilik ve yerel Berberi inancını taşıyanlarda vardır.


Berberilerin kökenleri M.Ö 3000 yıllarına kadar dayanmaktadır.Köken olarak farklı görüşler olsa da Kafkas Halklarından oldukları söylenmektedir.Göçebe şeklinde yaşayan Berberiler günümüzde yarı göçebe şeklinde yaşamaktadırlar.Geçim kaynakları hayvancılıktır.



Kabileler şeklinde yaşayan Berberilerin en kabilesi "Kabiliya"dır.Bu kabileyi ünlü yapan ise halkı için Fransızlara karşı verdikleri savaştır.Toplum kabileye göre Anaerkil ve Ataerkil şeklinde değişmektedir. Berberileri toplumunda ilgi çeken diğer bir kabilede "Tuaregler"dir."Çölün Mavi Adamları" olarak anılan Tuaregler,kadınlara verdikleri değer,anaerkil bir toplum olmaları ve erkeklerin giydikleri mavi kıyafetler ile  peçe takması ile ilgi çeken bir kabiledir. Tuaregler ile ilgili ayrıntılı bilgiye bu yazımdan ulaşabilirsiniz.

 Berberiler daha çok kırsal kesimlerde  özgür geleneksel sanatlarını sanatlarını korumayı başarabilmişlerdir.Seramik ürünler üzerine üçgenler,dörtgenler gibi geometrik şekiller üzerine renkler uyum içinde işlenmektedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder