28 Mart 2022 Pazartesi

JAPONYA'NIN ÜNLÜ SAVAŞÇILARI"SAMURAYLAR".

                                     Erdemi Ve Yeteneği Birleştiren Kişi"Samuray".



samuray


Birçoğumuzun adını  duyduğu ya da filmlerini izlediği eski soylu Japon savaşçıları"Samuraylar".Kıyafetleri,hayat felsefeleri,savaş teknikleri,kullandıkları kılıçlar ve uygulamaları ile Samuraylar kimdir?Nasıl var olmuşlardır?Samurayların merak edilen özellikleri nelerdir?.Tüm bunları  sizlere aktaralım.


samuray

Samuray eski Japonya'da soylu asker sınıfı için kullanılan bir terimdir.Eski Japoncadaki"hizmet etmek" manasına gelen saburau kelimesinden türetilmiştir.

kadın samuray



Kökeni 7 yüzyıla  kadar giden Samuraylık 9-12 yüzyıllar arası sosyal statü kazanmıştır. Japonya'daki toprak savaşlarının var olmasıyla şekillenmiştir.Zengin toprak sahibi olan Daimyo'ların silahlı destekçileridir. 

samuray eğitimi

Samurayların temel felsefesi "Buşhido"dur.Savaşçının yolu anlamına gelen buşhido,cesaret,doğruluk,şefkat,onur bağlılık kavramlarını içerir.Hayat karşı minnet ve saygı vardır.Buşhido da savaşta ve mücadelede zayıflara ve çocuklara şefkat ve anlayış vardır.Ölüm düşman olarak değil bir danışman olarak algılanır.Bu anlayışta kişi kendini bilmeyi amaçlar ve bunun yollarını arar."


samuray


Samuraylık eğitimi yaşında başlamaktadır.Bu eğitimi alabilmek için soylu sınıftan doğmak gerekmektedir.

kadın samuray

Tüm samurayların erkek olduğu düşünülse de kadın samuraylarda vardı.Kadın samuraylara Onna-bugeisha denmekteydi.

savaşçı samuraylar
Kıyafetleri ile dönemin modasını etkileyip yön vermişlerdir.Kıyafetler savaşçı özelliklere göre tasarlanmıştır.Düzenli kıyafetleri,geniş hakama pantolonu ve bir kimono veya hitatare,iki bölümden oluşan bir koldan oluşuyordu.Samuraylar topknot denilen saç modeline sahipti.

samuray miğfer

Samuray miğferleri,yüzü koruyan ve düşmanı korkutmak için şeytani  figürlere sahipti,Maskelerde dahil olmak üzere süs eşyalara ve takılabilir parçalar içeriyordu.

                                                 


Samuraylar,at üstünde,silahlı ve silahsız dövüşebilecek şekilde eğitilmişlerdir.Samuraylar önceki dönemlerde  Kyudo(okçuluk) sanatında uzmanlardı.Moğol savaşından sonra kılıç kullanımı ağırlık kazanmıştı.Kenjutsu(kılıç kullanma sanatı) ve iaijutsunun(kılıç çekme sanatı) bunların yanında jujutsu ve kyudoda uzmanlardı.


samuray


Samuraylar kendi sınıfları dışından kişilerle evlenmezlerdi.



samuray kılıçları




Samuraylar 3 çeşit kılıç kullanırlardı.Uzun kılıca katana kısa kılıca wakizashi ve bıçak boyutundaki ise tanto denmektedir.Samuraylar,kılıçların ruhları olduğuna inanırlardı.

harakiri


Savaşta yenilmiş olmasına rağmen samuray hayatta kalmış ise,samuray seppuku yani harakiri yapması gerekirdi.

                           samuray


Japonya'nın en ünlü samurayı Miyamoto  Musaşi,1605 yılında samuray yetiştirmek için bir okul açmıştır.

samuraylık


Samuray geleneği,1876 yılında  İmparator Meiji tarafından kaldırılmıştır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder