18 Eylül 2023 Pazartesi

KADINLARIN EGEMEN OLDUĞU BİR TOPLULUK"MİNANGKABAULAR".

                                   Dünyanın En Büyük Anaerkil Topluluğu.


Erkeklerin gelin olarak gittiği,erkelere başlık parasının ödendiği ve erkek sığınma odaları bünyesinde barındıran ve  dünyanın en büyük anaerkil topluluğu olan "Minangkabaular" dünyadaki en ilginç ve farklı topluluklardan biridir.Endenozya'nın Batı Sumatra Adası'nda yaşayan ve yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip Minangkabau toplumuna ve onlara özgü özelliklerine yakından bakalım.


                                     Kadınların Ön Planda olduğu Bir Topluluk.



Büyük İskender'in soyundan geldiğine  inanılan ve toplumun her alanında kadınların hakim olduğu Minangkabul'arın çoğu Müslümandır ve anadilleri olan Minangkabau dilini  konuşmaktadırlar.



Minangkabau toplumunda boynuz onları simgeleyen önemli bir yere sahip.Efsaneye göre;Java'daki  Majapahit krallığı Minangkabau'lulara savaş ilan ettiğinde Sumatra kralı savaş yerine manda dövüşü teklif etmiş ve Minangkabau'ların mandası diğer mandayı boynuzlayarak öldürmüştür.Krallığın adının da bu efsaneye dayandığına inanılıyor.Boynuz figürü evlerin çatılarında ve kadın başlıklarında sıkça yer alıyor.


Bayraklarındaki sarı,siyah ve kırmızı renkleri  bulundukları dağlık bölgedeki üç ayrı yeri temsil etmektedir.


 Bu toplumda erkekler eşlerinin evine taşınıyor ve gelinin ailesi ile birlikte yaşıyor  ve erkekler misafir olarak kabul ediliyorlar.Çocuklar annelerinin soy adlarını alıyorlar.


Toplum düzeni tamamen kadınlar tarafından idare ediliyor.Aile mirası kızlara kalıyor.


Erkeklere başlık parası ödeniyor.Başlık parası damadın eğitim ve meslek durumuna göre gelinin ailesi tarafından belirleniyor.Boşandıkları zaman sokakta kalan erkekler için sığınma odaları bulunuyor.



Düğün günü damat evinden alınarak gelinin evine getiriliyor ve İslami kurallara göreni dini nikah kıyıldıktan sonra geleneksel müzik aletleri eşliğinde kadınlı erkekli danslarla damat karşılanıyor.



Minangkabaularda erkeklerin görevi ise,eve düzenli gelir getirecekleri bir işe sahip olması ve çocukların masraflarını karşılaması olarak belirlenmiş.


 Kadınlar evlendikleri zaman sosyal ve ekonomik imtiyazlara sahip olurlar.Ev halkı ve varlığı yaşlı kadınların idaresi altındadır.


Evlilik işlerinde,toplumsal konularda ve anlaşmazlıkların çözümünde kadınlar ön plandadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder