10 Ocak 2023 Salı

CHOLİSTAN ÇÖLÜNÜN KARTALI"DEREWAR KALESİ".

     Çöldeki Tarihi Hazine"Derewar Kalesi".



Çölde hiçliğin ortasında var olan,yüzyılların ihtişamını sergileyen ve çölün vahşi yaşamında ayakta kalmayı başarabilen muazzam bir yapı"Derewer Kalesi".Pakistan'da  Cholistan Çölünde yazın kavurucu sıcakta parlayan kırmızı tuğlalarıyla,mimarisi ve devasa burçlarıyla görenleri kendine hayran bırakan bu tarihi yapıyı ve onu özel kılan özelliklerine yakından bakalım.

                                   Drewar Kalesi ve 9. Yüzyıla Kadar Giden Tarihi.



Pakistan'ın  Pencap bölgesi Bahawalpur şehrine 130 kilometre uzaklıkta olan Derewar Kalesinin önemli özelliklerinden biriside İndus Vadisi Uygarlığının gizemli kalıntıları olan yüzlerce başka arkeolojik alana ev sahipliği yapan kuru bir nehir yatağının hemen yanında olmasıdır.Çevresinde önemli popüler kalıntılara komşu olan bu eşsiz kale,ilk olarak MS 9. yüzyılda Hindistan Rajatshan'dan bir Hindu hükümdarı tarafındın Jaisalmer ve Bahawalpur kralı Rawal Deoraj Bhati'ye övgü olarak inşa edilmiştir.Tarihi yapının ismi  önceleri Dera Rawal ardından Dera Rawar ve  son olarak Derewar şekillenmiştir.



 Hakra Nehri yanında çöl boyunca kervan ve hac yolları ve değerli su kaynakları yanında savunma noktası olarak bulunan kale tarihte  birçok kez el değiştirmiştir.Temelleri yaklaşık 800 yüzyıl önce atılan kale,Bhawalpur Nawabları tarafından 1733 fethedilmiş ve yeniden inşa edilmiştir.Belli bir süre Abbasilerin eline geçen kale tekrar geri alınmış ve Bhawalpur Nawabları tarafından  en iyi şekilde korunmuştur.



40 Burçlu Devasa Yapı ve Mimarisi.



Cholistan Çölünde bulunan ve kilometrelerce öteden fark edilen bu devasa kale UNESCO Dünya Mimarı Listesinde
geçici olarak bulunmaktadır.Günümüzde bazı kısımları zarar gören Derewar Kalesi ihtişamlı burçları ve mimarisi ile hala dikkatleri üzerine topluyor.



30 metre yüksekliğinde 40 burç,1500 metrelik duvarlar kalenin kare şeklini oluşturmaktadır.Her burç, grift tuğla  deseni ile dekore edilmiştir.






Kalenin içerisinde kötü durumda olan yapılar için restorasyon çalışmaları başlatılmış ve bazıları çalışmalar tamamlanmıştır.




Onarılan fresklerin öncesi ve sonrası.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder