15 Mart 2022 Salı

DÜNYADA AZ BİLİNEN ÜLKELER SERİSİ"NAURU"

         En Küçük Cumhuriyet"Nauru"

nauru

Birçok doğal güzelliğe ve çeşitliliğe sahipbir ülke "Nauru".Güney  Pasifikte yer alan Nauru,dünyanın en küçük ada ülkesi ve dünyanın en küçük 3 ülkesidir.Nüfusu 11 bin kişi civarındadır.Başkenti "Yaren"dir.Resmi dilleri İngilizce ve Naurucadır.


nauru

Nauru,Birleşmiş Milletler,İngiliz Milletler Birliği ve Pasifik Adalar Forumuna üyedir.Fosfat ve Potasyum açısından zengin madenlere sahiptirler.



Adaya ilk yerleşim, Mikronezyalılar veya Polenezyalılar tarafından yaklaşık 3000 yıl önce yapılmıştır.Nauru'da 12 yerli kabilesi bulunmaktadır.



Ülkede soy ağacı "Anasoyluluk" temelinde çıkarılmaktadır.


Ülkede,denizlerde mercan çeşitliliği çoktur.Ada kuş türü bakımından zengindir.Özellikle endemik bir tür olan"Nauru Reed Warbler" kuş türü dikkat çekmektedir.

nauru

Ülkenin yüzde 95'i fazla kilolu.yüzde 80'i de obez sınıfına girmektedir.Ülke yüzde 54'lük sigara içme oranıyla dünya birincisidir.

nauru

Kuzey Adası Volkanik Platosu:volkanlar,platolar ve lav kraterlerinden oluşan bir bölgedir.Plato yaklaşık 100-130 kilometre genişliğindedir. Keşif gezileri yapmak isteyen kişilerin ziyaret etmek isteyeceği bir alandır.


nauru

Moqua Well ve Maqua Caves: 
Adanın en önemli su kaynakları bu mağarada bulunmaktadır.İçerisinde bulunan bir yeraltı gölü olan, Maqua Well'in derinliği 2 ile 5 metre arasında değişmektedir.


Anibare Bay:Adanın doğu bölümünde yer alan ve büyük bir koy olan Anibare Bay,2 metre uzunluğunda bir plaja sahiptir.Nauru'nun altında bulunan volkanın su altında oluşturduğu çöküntülerden meydana gelmiştir.


Buada Lagoon:Yemyeşil bir bitki örtüsüyle çevrelenen Buado Lagoon'daki sular,deniz ve okyanusa karışmıyor ve berraklığını koruyorlar.Gölün huzurlu ortamı yürüyüş yapmayı sevenler için muhteşem bir imkana sahip.

 

Comman Ridge:65 metre yükseklikle ülkenin en yüksek noktasıdır.Adanın müthiş ve olağan üstü manzarasını izleyenlerin uğrak noktasıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder