2 Mart 2023 Perşembe

SİYAHİ KARŞITI OLUŞUM"KU KLUX KLAN TARİKATI"

         Korkunç ve Acımasız "Ku Klux Klan".



Ku Klux Klan(KKK) 24 Aralık 1865  tarihinde ABD Tenesse eyaletinde sosyal bir kulüp olarak kurulmuştur.Daha sonraları ırkçı bir oluşuma dönüşen yapı,siyahi karşıtı,beyaz üstünlüğünü savunan ,ırkçı ve göçmen karşıtı bir hal almıştır.


Tarikat yıllar içinde iki kez dağılmış ve tekrar kurulmuş ve günümüze kadar faaliyetlerini sürdürmüştür.Örgütün kurucuları; Jonh C. Lester,Calvin Coh,Jonh D.Kendy,Richard R. Reed gibi isimlerdir.Tarikatın üyelerinin büyük çoğunluğu Altın Çember Şövalyeleri isimli Mason locası oluşturuyordu.



Sembolleri"Yanan Haç" olan örgütün  1920'lerde üye sayısı 2-4 milyon arasındaydı.


Örgüt üyeleri başlarına geçirdikleri kukuletalar,taktıkları maskeler ve giydikleri beyaz uzun elbiseler ile dikkat çekiyorlardı.


 Orijinal adı The Clansman(Klan Üyesi)  olan "Bir Ulusun Doğuşu" adlı 1915 yapımı film ile örgüt beyaz perdeye konu olmuştur.



Örgüt Amerikan İç Savaşının bitimiyle beraber siyahi karşıtı yaptıkları propagandalar,yasa dışı faaliyetler ve cinayetlerle ile adından söz ettirmişlerdir.




Örgütün amacı; güney eyaletinde siyahilere tanınan hakları engellemek,özgürlüğüne kavuşan siyahileri tekrar köle haline getirmek ve beyaz olmayanlara eziyet edip işkence çektirmekti.


Tarikatın eylemleri sadece siyahileri kapsamıyordu aynı zamanda Yahudi,Katolik ve diğer yabancı gruplara da saldırılarda bulunuyorlardı.
 

KKK,Beyaz Kamelya Şövalyeleri,Beyaz Kardeşlik gibi benzer kuruluşlarla hareket edip ideolojik ve ırkçı eylemler yapmışlardır.


Çoğunluğunu yoksul beyazların oluşturduğu örgütün üyeleri arasında avukatlar,doktorlar,tüccarlar ve bakanlar bulunmaktaydı.



Güney eyaletlerinde etkili olan klan 1970'lerden itibaren  Neo-nazilerle ve diğer aşırı gruplarla yakınlaşarak izole olmuşlardır.


Örgütün faaliyetleri 1928'de yasaklanmıştı.Günümüzde azda olsa Ku Klux Klan faaliyetleri görülmektedir.



Örgütün günümüzde 6 ila 10 bin arasında üyeye sahip olduğu tahmin ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder