Tarihi Öşvank Manastırı/Kilisesi-Erzurum.
Erzurum'un en önemli tarihi ve kültürel yapılarından olan "Öşvank Kilisesi"ya da "Öşvank Manastırı" olarak bilinen yapı birçok ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir.Hristiyan Gürcüler için kutsal bir mekan sayılan kilise en çokta Hristiyan Gürcüler tarafından ziyaret edilmektedir.Erzurum'un önemli tarihi yapılarından olan bu kiliseyi ve özelliklerine yakından inceleyelim.
Öşvank Kilisesi ve Bilinmeyen Tarihi.
Kilise ilk kurulduğunda kütüphane,hamam,yatakhane,vaftizhane,rahip evleri,mutfak ve yemekhaneden oluşan manastır topluluğu şeklinde inşa edilmiştir.Ancak günümüze sadece kilise gelebilmiştir.Kilise kapalı yunan haçı,triconkhos ve bazilikal planın birleşmesi ile oluşan karma bir plana sahiptir.Naos bölümü kapalı yunan haçı şeklindedir.
Kilisenin iç bölümünde görülen bol miktardaki freskolar,1036 yılında Jojil Potrikios tarafından yapılmıştır.Kubbe kasnağında 12 pencere bulunmaktadır.Gotik üslubu yansıtan pencerelerin dış yüzeyleri kabartma silmelerle sınırlandırılmıştır.
Kilisenin iç bölümünde bulunan sütunların kaideleri bitkisel motifler ve dini resimlerle bezenmiştir.Kilisenin kubbe formu İslamdaki Kümbet formu ile benzerlik göstermektedir.
Yapıda kaliteli kesme taş işçiliği,figürlü,bitkisel ve geometrik şekiller dikkat çekmektedir.Çok kaliteli malzemelerin kullanıldığı kilise sarı renkli taş ile kaplanmıştır.
1960'lı yıllara kadar cami olarak kullanılan kilise üst örtüsünün yıkılması üzerine terk edilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder