Taşların Dilinden Tarihe Yolculuk"İshak Paşa Sarayı"
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yer alan İshak Paşa Sarayı,Doğu Anadolu'nun büyüleyici atmosferinde tarihin,mimarinin,kültürlerin ve sanatın harmanlandığı eşsiz bir yapı.Ağrı Dağına komşu,yüksek bir tepenin üzerine kurulmuş olan ve adeta bir külliyeyi andıran yapı,pek çok bölüme sahip olan kompleks bir saray yapısıdır.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan saray,Osmanlı saray kültürünün Anadolu'daki en güzel örneklerindendir.Osmanlı,Selçuklu ve İran mimarisinin buluştuğu bir kompleks olan saray,aynı zamanda Osmanlı Padişahı Beyazıt'ın sancağıdır.Sarayın karakteristik bir özelliği ise dünyada ilk defa kalorifer sisteminin kullanıldığı saray olmasıdır.
İshak Paşa Sarayı'nın Tarihi
Osmanlı Dönemi'nin son mimari eserlerinden olan İshak Paşa Sarayının yapımı yaklaşık 99 sene sürmüştür.İnşasına Çıldır Atabeklerinden Çolak Abdi Paşa tarafından başlanan saray,aynı soydan gelen İshak Paşa tarafından tamamlanmıştır,Osmanlının Doğu Anadolu'daki en önemli yönetim merkezlerinden biri olan saray,aynı zamanda stratejik bir kale işlevi de görmüştür.
İshak Paşa Sarayı'nın Mimarisi
Özellikle tarihseverlerin ve sanatseverlerin dikkatini çeken saray,116 oda,türbe,cami,surlar,iç ve dış avlu,divan ve harem salonları,koğuşlar,salonlar ve zindanlardan oluşmaktadır."Doğu'nun Topkapı Sarayı" olarak anılan yapı zengin mimari özellikleri ile dikkat çekmektedir.Mimarı Ahıskalı Ustalar olan saray,yaklaşık 99 senede tamamlanmıştır.Saray,Klasik Osmanlı mimarisi yanında,Fars,Selçuklu ve özellikle batı tarzı barok ve rokoko süslemelere sahiptir.
Taş işçiliği ile ön plana çıkan sarayın süslemelerinde kabartma,süsleme ve zengin geometrik ve bitkisel motifler kullanılmıştır.Başta taç kapı olmak üzere,sarayın farklı noktalarında uzun ömrü simgeleyen Selvi ağacı kabartmaları ise dikkat çekmektedir.
İshak Paşa Sarayının şüphesiz en dikkat çeken yeri ise Taç Kapıdır.Taş işçiliğin en güzel örneği olan bu kapıda Selçuklu,Osmanlı ve Fars motifleri bir arada görülür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder