Bagratlı Hanedanlığı Eseri"Kümbet Cami"
Çok kültürlü yapısıyla dinleri ve kültürleri bünyesinde barındıran Kars'ın sembol yapılarında biri "Kümbet Cami".Kars'ın en eski ve tarihi yapılarından olan,Doğu'nun Ayasofyası olarak anılan ve sırasıyla kilise,müze ve cami olarak kullanılan Bagratlı Hanedanlığı'nın bizlere miras bıraktığı bu muazzam yapıya yakından bakalım.
Kümbet Cami ve 10. Yüzyıla Kadar Uzanan Tarihi
Kars merkezde,şehrin kültürel ve dini mirasının izlerini taşıyan Kümbet Cami,Kars ve çevresinde hüküm süren Bagrat Krallığı tarafından Kral Abas tarafından 10. yüzyılda Ermani-Gürcü kilisesi olarak Havariler Kilisesi adıyla yaptırılmıştır.Kral Abas tarafından 12 Havari'yi anmak için yaptırılan yapı,Hristiyan toplumu için büyük önem taşımaktadır.11 yüzyılda Selçukluların bölgeyi ele geçirmesiyle camiye dönüştürülen yapı Kümbet Cami adını almıştır,yapıyı diğer camilerden ayıran ise minaresinin olmamasıdır.Daha sonra yapı 1964 yılında Kars ve çevresinde yapılan kazılarda elde edilen eserlerin sergilendiği müze olarak 1981'e kadar görev yaptı.Bölge halkınında isteğiyle şuan cami olarak kullanılmaktadır.
Kümbet Cami ve Mimari Özellikleri
Mimari yapısı ile Doğu'nun Ayasofyası olarak anılan Kümbet Cami tipik bir Ermeni kilisesi mimarisine sahiptir.Dört yapraklı yonca planı ile inşa edilen yapı,sekizgen bir kubbe ile taçlandırılmıştır. Kubbenin dışı bölgeye özgü bazalt taş kullanılarak ince taş işçiliği kullanılarak süslenmiştir.Kesme taştan yapılan duvarların yanında iç mekanda basit bir mimari tercih edilmiştir.Ana giriş kapısının yanında,kuzey ve güney taraflarında 2 adet kapı daha bulunmaktadır.Kiliseye özgü unsurlar camiye dönüştürüldüğü dönemde büyük ölçüde korunmuştur.Yapı camiye dönüştüğünde ise mihrap ve minber eklenmiştir.
Kars'ın çok kültürlü yapısında oluşan bu yapı günümüzde Kars'ın en önemli ziyaret noktalarından biri olarak önemini korumaktadır.
Tebrikler. www.siyahdergi.com
YanıtlaSilTeşekkürler.
YanıtlaSil