İlklerin Şehri"Ani Antik Kenti".
Anadolu'nun tarih kokan ve yer üstündeki hazinelerinden olan en eşsiz yapılardan biri"Ani Harabeleri".Birçok medeniyetin ve dinin sivil ve dini mimariyle şekillendirdiği yapılar,birçok ilklere ev sahipliği yapan ve insanları adeta bir tarih yolculuğuna çıkaran Kars'ın bu eşsiz hazinesine söyle bir yolculuk yapalım.
Ani Antik Kenti ve Nairilere Giden Geçmişi.
Kars'ın güneydosunda ve Arpaçay boyunca bulunan bu ören yerinin tarihi Anadolu'nun yerlilerinden olan Nairilere kadar gitmektedir.Demir Çağından beri önemli bir yerleşim yeri olan Ani,önce Nairilerin ve Urartuların topraklarının bir parçası olmuş,daha sonra Ermeniler tarafından ele geçirilmiş ve 961-1045 yılları arasında "Pakraduni Hanedanlığından" Ermeni hükümdarlarının başkentliğini yapmıştır.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Ani,Bagratuni Kralı Aşot tarafından kurulmuş.Bizanslar,Gürcüler,Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok medeniyetin kalıntıları günümüze kadar gelmiştir.Ani Harabelerinde yoğun olarak Ermeni,Gürcü ve Selçuklu mimarisine ait eserler bulunmaktadır.
Ani Harabeleri Özellikleri ve Bulunan Yapılar.
Büyük Ani Katedrali(Fethiye Camisi)
Katedral,Kral Gagik'in eşi tarafından 1001 yılında yaptırlmıştır.Daha sonra yaptırılan kiliselere örnek olacak olan katedral haç şeklinde tasarlanmış,dev sütunları,fresklere ve kabartmalara sahip gotik tarzda inşa edilmiştir.1064 yılında Alparslan'ın fethinden sonra camiye dönüştürülmüş ve Anadolu'daki ilk fetih namazı burada kılınmıştır.
İpekyolu Köprüsü
Aziz Prkitch(Keçeli) Kilisesi
Selçuklu Sarayı
Tigran Honents Aziz Krikor Kilisesi
Kilise 1215 yılında yaptırılmıştır.Kilisenin dışı kadar içi de ilgi çekicidir.
Abukhamrents(Polatoğlu) Kilisesi
Bakireler Kilisesi ve Manastırı
Anideki en eski kalıntılardandır.Pers Uygarlığına ait "Ateşgede Tapınağı" Anadolu'daki ilk Zerdüşt ateşgedesidir.
Ani Harabelerinde bulunan diğer yapı ve kalıntılar ise;Rahibeler Manastırı,Selçuklu Kervansarayı,Büyük ve Küçük Hamam,Horomos Kilisesi,Orta kapı(Aslanlı Kapı),Kral Gagik Kilisesi,Surlardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder