Erzurum'un Bilinmeyen Hazinesi"Narman Peri Bacaları".
Narman Peri Bacaları oluşum şekilleri,rengi ve sunduğu kartpostallık görüntüsü ile adeta masallardan çıkıp gelmiş hissi yaşatıyor.Bu doğa harikasını Türkiye'deki benzerlerinden ayıran ise rengi ve oluşum şeklidir.Yerli ve yabancı bir çok turistin dikkatini çeken ama hakkettiği kadar bilinmeyen bu Doğu Anadolu bölgesinin eşsiz güzelliğini yakından tanıyalım.
Narman Peri Bacalarının Oluşumu ve Özellikleri
Narman Peri Bacaları nam-ı diğer "Kırmızı Periler Diyarı" Erzurum'un Narman ilçesinde yer almaktadır.Bir açık hava müzesi niteliğinde olan alan yaklaşık 62 kilometre uzunluğunda ve 3 vadiden oluşmaktadır.
Peri Bacalarını jeolojik bakımdan oluşumu ise Pliyosen Çağa kadar dayanmaktadır.Yapı akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması sonucunda oluşmuştur.Peri Bacalarına kırmızı rengi veren ise tortullarda ki kırmızı renk demirin Fe203 şeklinde oksitlenmesidir.
2012 yılında UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından Dünya Geçici Miras Listesine alınan alan,Amerika'daki Colarado Vadisi'ndeki Büyük Kanyon benzerliği ile de dikkat çekmektedir.
Doğal Sit Alanı olan alanda at binme,ATV ve bisiklet safarisi ve trekking gibi faaliyetler yapılabilmektedir.
Yeşil otlaklarında bulunduğu Narman Peri Bacaları kuş türleri için güzel bir ekosistem alanıdır.Yapılan doğa sporlarının yanı sıra alan "Kuş Gözlem Alanı" olarak da dikkatleri üzerine toplamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder