Osmanlı'nın Korkusuz Askerleri"Deliler"
Giydikleri kıyafetlerle düşmanı korkutan,cesaretleri ile düşmanı savaş alanından kaçıran Osmanlı'nın en korkusuz birliği Deliler.Yiğitlikleri,korkusuz davranışları ve giyindikleri korkutucu kıyafetler ile dikkat çeken ve tarihte ve günümüzde çok merak edilen Deliler Ocağını daha yakından inceleyelim.
Deliler Ocağı Hakkında Merak Edilenler
15 yüzyılda Osmanlı fetihlerinin devam ettiği bir dönemde Rumeli sınır boylarında düşmana korku salan bir grup ortaya çıkar Deliler.Başlarda sınır boylarını koruyan,görüntüleri ile düşmanı korkutan cesaretleri ile nam salan Deliler daha sonra Osmanlı ordusunun en önünde yer alan atlı birliklere dönüştüler.
Tam olarak 16,yüzyılda kuruldukları bilinen Deliler,başlarda bölük olarak beylerin yanında savaşırken,zamanla sayıları artmış ve Osmanlı Atlı Birliklerine dönüşmüşlerdir.Deliler Türk asıllı olabildikleri gibi Slav,Boşnak,Arnavut ve Slav halklardan da olabiliyordu.Yaklaşık 20-25 yaş arası gençlerden oluşan delilerin evlenmesi yasaktı.
Deliler Ocağına katılmak için 2 özelliğe sahip olmak gerekirdi.Gösterişli ve iyi bir fiziğe sahip olmak(yaklaşık 2 metre oldukları rivayet edilir) ve savaştan ve ölümden korkmadıklarını kanıtlamak.Koşulları yerine getirip,eğitimini tamamlayanlar,düzenlenen törenle ocağa katılırlardı.Ocakta "Zobu" adı verilen ağaların yanında eğitim alıp,deli olmanın kaideleri ve incelikleri öğrenirlerdi.
Deliler, bayrak denilen 60 kişilik gruplardan oluşurdu.Delilerin başında bulunan kişiye "delibaşı" denirdi.
Giydikleri kıyafetlerle diğer askeri birliklerinden ayrılan delilerin elbiseleri aslan,sırtlan,kaplan ve ayı gibi vahşi hayvanların kürklerinden yapılırdı.Rahat hareket etmek isteyen Dediler zırh kullanmazlardı.Serhatlik adı verilen yüksek topuklu,sivri burunlu bir çizme giyerlerdi.Başlarına da tüylü bir miğfer takarlardı.
Osmanlı Tokatının mücidi olduğu rivayet edilen Deliler,ellerini kuvvetlendirmek için mermerleri tokatlayarak ellerini güçlendirirlerdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder