Sayfalar

25 Kasım 2024 Pazartesi

FIRAT NEHRİNİN KADİM DOSTU"RUMKALE"

Doğayla Mimarinin Birleştiği Yer "Rumkale"

 
rumkale,antep


Doğayla mimarinin iç içe geçtiği,Fırat Nehri ve Merzimen Çayının birleştiği yarımadanın ucunda bulunan kartpostallık bir kale"Rumkale".Yüksek kayalarla örtülü bir tepede konumlanmış,tarihi Antik çağlara kadar giden Rumkale'nin tarihine ve muazzam yapısına yakından bakalım.

rumkale


Rumkale'nin Antik Çağlara Kadar Giden Tarihi


rumkale

Rumkale,Fırat Nehri ve Merzimen Çayı'nın birleştiği noktada yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerine konumlanmıştır.Şitamrat,Kal-a Roamayte,Hromklay,Kat at el Rum,Kat at el Müslimin ve Kale-i Zerrin(Altın Kale) gibi birçok isimle anılmaktadır.Günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiş ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kalenin geçmişi Antik Döneme kadar dayanıyor.Rumkale'deki mimari kalıntılar Geç Roma ve Orta Çağ karakteri taşımaktadır.


rumkale

Rumkale-Gaziantep


120 metre genişliğinde ve 200 metrekare alanı kaplayan,ve doğayla iç içe geçen Rumkale,iki bedenden oluşmaktadır.Birinci beden  kalenin doğu,kuzey ve batıda, doğal kayalığın dik olarak yontulmasıyla bir doğal sur oluşturularak yapılmıştır.İkinci beden ise bu doğal surun üstüne sert kalker taşlarla sur duvarı olarak inşa edilmiştir.Kuzey ve doğu surlarında dikdörtgen planlı 7 burç,kuzeyde ise çok sayıda mazgal pencere mevcuttur.

rumkale tarihi

Kalede bugün görülebilen yapılar arasında Aziz Nerses Kilisesi ,Barşavma Manastırı,çok sayıda yapı kalıntısı,su sarnıçları,hendek ve kuyu yer almaktadır.Hristiyanlar için ayrı bir öneme sahip olan Rumkale,Roma döneminde Hz. İsa'nın havarilerinden olan Yohannesin buraya gelip yerleştiği ve İncil'in bir kopyasını burada bulunan mağaralardan birine sakladığı rivayet edilmektedir.

 
rumkale

Geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve tüm görkemiyle ayakta duran Rumkale, günümüzde 3 tarafı baraj gölü ile çevrilmiş ve yarımada görünümünü almıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder