Topraktan Aldıklarını Toprağa Verenlerin Hikayesi.
Doğulan Topraklara Dönüş Ve Vefa Borcu.
Müzenin kurucuları müzenin kuruluş amacı olarak;
Değişmemesi gereken güzellikleri yaşatmak, Toplumsal hafızaya nakşetmek, Kültürel zenginliklerimizi geleceğe taşımak, olarak tanımlıyorlar.
Müze saydığımız mottolarına ek olarak yaşayan müze konseptiyle Bayburt-Beşpınar köyünde 26 farklı mekandan oluşan ve 15 bin metrekarelik bir alana yayılan bir köy kuruluyor.
Müzedeki yapılarda kullanılan tüm malzemeler bölgenin dokusu ve mimari özelliklerine uygun olarak, civardaki harabe ya da kullanılmayan Mekanlardaki taşlar,ahşaplar ve benzeri malzemelerden oluşturuluyor.
Müze oluşturulurken amaç sadece yapılar oluşturmak değil.Bu yapılarda modernleşme ve göç olgusu ile başlayan mimarı hasara karşı bir farkın dalık oluşturmak, unutulmaya başlayan geleneksel hayatı yeni nesillerde yaşatmak olarak amaçlanıyor.
Köy Evi,Su Değirmeni,Bezir Yağı Değirmeni,Anfi Tiyatrove Açık Hava Sineması,Köy Meydanı,Dede Korkut Türk Kimliği Kütüphanesi,Mescit,Tandırlık,Daimi Çinimaçin,Sergi Alanı,Kapalı Sergi Salonları,Açık Sergi Alanları,Salıncak Bayburt Güvercin Kuşu Evi,Aşhane ,Gecekondu, Konaktan oluşmaktadır.
Tırpan ile ot Biçme Şenliği,Tandır Şenliği,Harman Şenliği gibi birçok şenlikle kültürel miras günümüze ve gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor.
Doğal bir köy ortamı,eskiyle yeninin buluşmasını,kültürel aktiviteleri yaşamayı isterseniz Kenan Yavuz Etnografya Müzesini mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder